Rajzmeditáció, DIY, életmód és más

Kimera lapjai

Kimera lapjai

10 + 1 pozitív hatás, amit a Rajzmeditációnak köszönhetsz....

5. Jobb és bal agyfélteke összehangolása

2017. augusztus 20. - Farkas Erika Kimera

Egyre többet hallunk a jobb agyféltekés rajzolásról, s ennek kapcsán felmerülhet bennünk hogy mi köze is a jobb (vagy bal) agyféltekénknek a rajzhoz. A bal agyfélteke, a racionális, a logikus. Elemzi a beérkező információkat, eltervezi a megoldást és végre is hajtja, hajtatja. Itt található az időérzék, a beszédközpont, és minden, ami a racionalitással kapcsolatos.
A jobb agyfélteke a kreatív, és fantáziadús. Itt található minden, ami a zenével kapcsolatos, a muzikalitás, az ének, a zeneszerzés. És itt a humorérzék, a színek felismerése, a térlátás, és a képalkotás. Nem "tud" beszélni, de felismeri a beszédben az érzelmi töltetet, és érzelmekkel reagál. Nincs időérzéke, képes az örök most-ban lenni. 
Ahogy látható, a két agyféltekének össze kell dolgoznia, hogy a hétköznapi feladatokat sikeresen el tudja látni. Az összehangolódásnak kisgyermekkorban, az idegpályák kialakulása során kell megtörténnie. De sajnos korunkban, amikor eléggé mozgásszegény életmódot folytatunk, gyakran hiányosan alakulnak ezek az idegpályák, és a későbbiek folyamán előfordulhatnak tanulási és koncentrálási nehézségek, írási, olvasási problémák. És bár a rajz alapvetően jobb agyféltekés tevékenység, a Rajzmeditáció speciális metódusának, mintáinak és néhány gyakorlatának segítségével a két agyfélteke összehangolása is lehetséges, sőt az összekötő idegpályák edzhetőek, esetenként fejleszthetőek.

18278519_1676339149049593_4960988979453954706_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kimeralapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr4212764300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása